1.      Olvass!

Az olvasás hatékony módja a szókincs bővítésének. A szavakat kontextusban találod, így ez segít az értelmezésben és az emlékezésben is. Arra figyelj, hogy a szöveg nehézsége ne haladja meg nagyon a jelenlegi tudás szinted, mert ha minden harmadik szó idegen nehezen fogsz haladni és frusztrált is leszel.

Ha kézzel fogható könyvet szeretnél ajánljuk az Oxford Bookworms Library-t, ahol nehézségi szintekre vannak a különböző kis könyvecskék osztva. Ha elektronikusan szeretnél strukturált, nehézségi szinteknek megfelelő olvasmányokat akkor az IMPREVO 200 leckéjében pontosan ilyeneket találsz.

2.      Szótárazz!

Az első javaslathoz kapcsolódik, de nem csak olvasás közben lehet szótárazni. Legyen egy zsebnoteszed amit megadnál hordasz és felírod azokat az angol szavakat és kifejezéseket amikkel napközben találkozol. Ha időd engedi szótárazd ki ezeket, majd utazás, vagy más holtidőben bármikor vissza tudsz benne keresni, szavakat tanulni.

Ne menj el úgy új angol szó mellett, hogy nem foglalkozol vele!

3.      Használj tanulókártyákat!

A tanuló kártyák használata szórakoztató módja lehet az új szavak elsajátításának. A lényege annyi, hogy a kártya egyik oldalára az angol kifejezés és példa mondat kerül, a másikra pedig annak magyar megfelelője. Ezt ugyanúgy bármikor elővehetjük, forgathatjuk és foglalkozhatunk vele, mint egy zsebszótárral.

4.      Játssz…

… szótanuló játékokkal. Az IMPREVO-ban pl. egyszerű szókártyás játékok is vannak, de ugyan így kiejtés után gépelni vagy fordítani is lehet.

Imprevo szótanuló játék

A legtöbb szótanuló játék úgy van kitalálva, hogy kevéssé tűnjön a tanulás folyamata száraznak, mégis tudjunk vele valamennyire fejlődni. Önmagában egy játéktól csak lassan tudsz majd tényleges tudásra szert tenni, viszont más módszerekkel ötvözve kiváló módja a gyakorlásnak.

5.      Tanulj meg minden nap egy új szót, ismételj!

Ha az előző 4 tippet megfogadtad, akkor ezt már ki se kellene emelni, mégis megemlítjük. Ismétlés a tudás anyja, különösen igaz ez, ha szótanulásról van szó. Minden nap kell gyakorolni és ismételni, még pedig azért, mert a naponta tartósan megtanulható szavak száma véges. Egy erős felső-középszint eléréséhez 4-5000 szavas szókincs kell, aminek az elérése még napi 10 szóval is majdnem 1,5-2 évig tart.

6.      Tanuld meg a kapcsolódó szavakat!

Egy jó módja lehet, hogy egy új angol szó mellé rögtön 2-3 másikat is megtanulj, ha megnézed egy szóhoz a kapcsolódó szavakat, pl.:

  • patient : türelmes
  • impatient: türelmetlen
  • patience: türelem

7.      Hallgasd meg, mondd ki hangosan!

A szótanulást nagyban segíti, ha nem csak 1 formában találkozol a szóval, hanem több „fronton” is megismered. Az hogy leírva látod egy dolog, de le kell tudnod írni, fel kell ismerned beszédben, ki is kell tudnod mondani.

Ha van rá módod próbáld meg hallás után kimondani a szót, nem csak a kiejtésed fog javulni, segíti a szó rögzülését is.

8.      Vedd fel magad!

A gyakorlásnak időigényesebb módja, viszont ha felveszed magad, ahogy az új szavakat kimondod, saját magad tudod ellenőrizni.

9.      Beszélgess!

Ha már elég szókincset építettél, és érzel magadban annyi önbizalmat, akkor kezdj el angolul beszélgetni. Hidd el, nem baj, ha nem tökéletes a nyelvtanod, az üzeneted ettől még nem veszik el teljesen!

Ha van rá módod, a beszélgetést építsd be már a nyelvtanulásod elején. Az agyadat arra fogod késztetni, hogy a sok tudást amit máshonnan szereztél rendszerezze és használja, ami nagyban meggyorsítja a nyelv elsajátítását.

10.  Türelem

Róma sem egy nap alatt épült tartja a mondás, nagy szókincset se lehet hetek alatt építeni, viszont ha megfogadod az itt leírtakat, már az első hónapok után drámai változást fogsz észrevenni angol szókincsedben.