×

Akcióból hátralevő idő: nap óra perc másodperc

Írj nekünk: info@imprevo.hu

Angol szókártyák - Szótanulás

Idegennyelv tanulás során szókincsünket folyamatosan fejleszteni kell. Minél több szót ismerünk, annál jobban tudjuk kifejezni magunkat, és mindegyik nyelvi készség (olvasás, íráskészség stb.) alapvető feltétele, hogy kellő számú idegen szót ismerjünk. Rengeteg taktika létezik szótanulásra, jobbak és rosszabbak egyaránt, de az bizonyos, hogy a legjobb módszer az, ha nem ragaszkodunk görcsösen egy metódushoz, hanem kipróbáljuk, amit csak lehet, és megtapasztaljuk melyiknek mi az előnye illetve hátránya.

Angol szótanulás hatékony módja az olvasás

A klasszikus szótárazás

Valószínűleg ez a legkedveltebb, de legalábbis a leginkább elterjedt módja a szótanulásnak hazánkban. A recept egyszerű: végy egy középen, függőlegesen elválasztott szótárfüzetet és egy tollat és máris indulhat a szótárazás. Ennek a módszernek főleg az az előnye, hogy a szavak „egy helyen” vannak és van elegendő helyünk ahhoz, hogy ne csak az angol szót és annak magyar jelentését jegyzeteljük le, de példamondato(ka)t is írhatunk az új szavak alá.

Sajnos viszonylag kevesen fordítanak arra időt, hogy példát írjanak, amivel az egyik nagy előny el is veszik, de ha jobban belegondolunk nem is várhatjuk el a legtöbb esetben, hogy a nyelvtanuló egy számára eddig ismeretlen szóval tökéletes példamondatot alkosson.

Már maga a szó megtanulása is kihívás. Egy másik probléma ezzel a módszerrel a „lista effekt”, hiszen a szavak így mindig egy adott szövegkörnyezetben helyezkednek el, amely sose változik. Sok tanuló ötös szódolgozatokat ír, hosszútávon ez mégse látszik, hiszen nehéz egy szót előhívni és egy új szövegkörnyezetbe helyezni úgy, hogy azzal mindig egy adott „listában” találkoztunk. Mindezek ellenére ez a módszer bizonyítottan hatásos, rengeteg ember jutott el a felsőfokú nyelvvizsgáig vagy szerzett azon túlmutató tudást szótárfüzet segítségével.

A szókártya

A szókártya egy zseniális találmány. Lényege, hogy veszünk egy kis papír fecnit, egyik oldalára az angol, másik oldalára a szó magyar megfelelőjét írjuk. Ennek a módszernek számos előnye van, sőt, egy átlagos nyelvtanuló számára csak előnyös lehet. A példamondat lehetősége nem veszik el, lehet kisebb illetve nagyobb kártyákat gyártani. A nagy kártyák főleg azoknak nyújtanak segítséget, akik középkorúak, idősebbek és látásuk nem tökéletes. Nagy könnyebbséget jelent, hogy nem kell egy A5 alakú füzetből kihámozni az adott szót. Szókártyák esetében a „lista effektet” is kiküszöböltük, hiszen a kártyákat megkeverjük és mindig más sorrendet kapunk, mint előtte.

A szókártya egyik legnagyobb előnye, hogy bárhol vagyunk, elővehetjük őket és tanulhatunk. Még akkor is, ha csak egy percünk van! Egy másik nagy előny, hogy rengeteg módszert, gyerekek számára játékos módszert alkalmazhatunk szókártyákkal. Pl. veszünk két dobozt, az egyikbe azokat a kártyákat tesszük, amelyeket már úgy érezzük, tudunk, a másikba azokat, amiket még nem tudunk. A kártyákat, amiket nem tudunk, kétszer átnézzük, és ha ez után úgy érezzük, hogy „megragadt”, átmegy a másik dobozba. Gyakori hiba, hogy a nyelvtanulók nem nézik át újra vagy csak nagyon ritkán azokat a szavakat, amiket már tudnak. Ez nagy baj, mert túlbecsülik magukat és később jönnek csak rá, hogy mégse olyan bő a szókincsük, mint hitték. Egy másik dolog, ami miatt érdemes gyakran átfutni a már megtanult szavakat az, hogy egy kis önbizalmat nyerjünk. Nagyon zavaró az, ha mindig csak olyan szókártyával találkozunk, amit nem ismerünk és így megfeledkezünk arról, hogy mennyi szót sikerült már megtanulni, ami egy nagy adag motivációt adhat.

Szótanuló játékok az IMPREVO-ban

Az IMPREVO rendszerében több szótanuló játékon keresztül fejlesztheted angol szókincsedet. A szavak mindig egy adott téma köré csoportosulnak, és a rendszerben több mint 5000 szóból állítottuk össze a folyamatosan nehezedő listát. Próbálj ki néhány feladatot:
Szókincs: Képválasztás

A szókinccsel minden nap foglalkozni kell!

Nyilvánvaló, hogy egy nap nem tudunk több száz szót megtanulni. Nem tudok erről pontos számot írni, de még olyan kutatással nem találkoztam, amely szerint naponta akár kétszámjegyű idegen szót is meg tudunk jegyezni hosszútávon. Ezért nagyon fontos, hogy minden nap ismételjünk, új szavakat tanuljunk. Szótárfüzet, szókártya ebből a szempontból teljesen mindegy, a lényeg, hogy napi szinten foglalkozzunk a szókincs bővítésével és megtartásával. 

Szókártya sablonok

(A szókártya sablonokat társoldalunk, az angolozom.hu bocsátotta rendelkezésünkre)

Oldalunkon háromféle szókártya sablon érhető el: hagyományos, nagyméretű és gazdaságos (economic). Ha elviszed egy nyomtatószalonba és a dupla oldalas nyomtatást választod akkor már csak ki kell vágnod őket, felírni rá a szavakat és indulhat is a szótanulás. Vannak előre elkészített szókártyáink is, szinteknek megfelelően, ezeket keresd a kategóriájuknak megfelelő oldalon.

Hagyományos kitölthető szókártya sablon

Nagyméretű szókártya sablon

Economic szókártya sablon

 Segítség, nem esnek egybe a vonalaim!

Tudjuk, ez sajnálatos: ( Az a helyzet, hogy ez a nyomtatás tökéletlenségéből fakad. Hiába vannak a margók jól beállítva, a nyomtató ahogy forgatja a papírlapot bizony 1-1 mm-t téved (még a legdrágábbak is). Ez egy hagyományos szöveg esetén természetesen nem észrevehető, hiszen nem kell, hogy a hátoldalon bármivel is találkozzon a szöveg.

Azt tanácsoljuk, hogy ha nem esnek egybe a vonalak akkor érdemes a kettő között vágni. Kipróbáltunk többféle beállítást és többféle nyomtatót, de sajnos a hiba adott. Szerintünk a használhatóságot ez nem befolyásolja! Kellemes szótanulást!

Néhány előre elkészített letölthető szókártya kezdőknek

Hogyan használd: Letöltés -> Nyomtatás -> Kivágás -> Szótanulás

1. oldal bal fölső = 2. oldal jobb fölső

Általánosan: 1. oldal baloldal = 2. oldal jobboldal

A nyomtatógépekben a 2 oldalas nyomtatásnál automatikusan jó helyre kerülnek. Amivel próbáltuk: Sharp, Canon

Hírlevél

Iratkozz fel ingyenes anyagokért és újdonságokért!

Elolvastam és elfogadom az Adatvédelmi tájékoztatót és az ÁSZF-et.

Kövess minket!