×

Akcióból hátralevő idő: nap óra perc másodperc

Írj nekünk: info@imprevo.hu

Befejezett múlt (Past Perfect)

Ahogy a neve is sugallja, a befejezett múlt gyakorlatilag a befejezett jelen múltbeli megfelelője. A befejezett jelen idejű mondatok általában könnyen alakíthatóak befejezett múlttá.

 • She has made a decision. – Döntést hozott.
 • She had made a decision. – Döntést hozott.
 • I have chosen the blue ball. – A kék labdát választottam.
 • I had chosen the blue ball. – A kék labdát választottam.

Fontos, hogy a befejezett múltnál nem akadály, ha a cselekvés pontos ideje meghatározott, ellentétben a befejezett jelennel, ami ilyenkor nem használható. Mindenesetre ilyen esetekben inkább az egyszerű múltat szoktuk használni, az alábbi példa is megállná a helyét egyszerű múltban, sőt, inkább azzal használatos.

You had lost your keys yesterday. – Tegnap elvesztetted a kulcsod.

Látszólag csak a cselekvés idejének meghatározása a különbség a két igeidő között, de ez csak a fordítás miatt tűnik így. A különbség abban rejlik, hogy a példában a befejezett jelen igeidejű mondatok éppen a beszéd pillanata előtt fejeződtek be vagy nem sokkal azt megelőzően, addig a befejezett múlt igeidejű mondatok már sokkal régebben, tehát a múlt részének tekintjük. Az első példánál (She has made a decision) ez azt jelenti, hogy a döntést nem sokkal azelőtt hozta meg az alany, hogy elhangzik a mondat, ezzel szemben (She had made a decision) már azt jelzi, hogy az alany a múltban/régmúltban hozott egy döntést, jóval azelőtt, hogy a mondat elhangzik.

Ami kezdőként a legfontosabb a befejezett múlttal kapcsolatban az az egyszerű múlttal való viszonya. Furcsa módon, a befejezett múltat tekinthetjük az egyszerű múlt múlt idejű megfelelőjének. A lényeg abban rejlik, hogy a befejezett múlt használatakor visszatekintünk, de nem a jelenből, hanem egy múltbeli eseményből.

Az IMPREVO 62. leckéjében sokkal részletesebben is megismerkedhetsz a befejezett múltidővel.

 • He didn’t eat the muhsrooms. His father had told him that mushrooms could be lethal. – Nem ette meg a gombákat. Az apja azt mondta neki, hogy a gombák halálosak lehetnek.
 • I baked a chocolate cake for her birthday. She had told me that chocolate was her favourite. – Csoki tortát sütöttem a születésnapjára. Elmondta nekem, hogy a csoki a kedvence.

Muszáj valamilyen szövegkörnyezetbe helyezni a példákat, hogy megértsük, miről van szó, hiszen a magyarban egyféle múlt idő van, így az egyszerű múlt és a befejezett múlt fordítása magyarul ugyanaz, pedig nagy különbség van jelentésükben. Az első példánál arról beszélünk, hogy valamikor a múltban nem ette meg a gombákat, amivel megkínálták, mert az apja azt mondta neki, hogy a gombák mérgezőek lehetnek. A befejezett múlt azt fejezi ki, hogy az apja ezt a régmúltban mondta az alanyunknak, pl. még gyerekkorában tanította neki, a mi alanyunk pedig már felnőtt. Persze nem mindig ilyen szélsőséges a helyzet, a lényeg az, hogy a befejezett múlttal kifejezett cselekvés az egyszerű múlttal kifejezett cselekvéshez képest régebben történt. A második példában sütöttem egy kedves kolléganőnek egy csoki tortát a múlt héten a születésnapjára, és azért pont csoki tortát, mert két héttel a születésnapja előtt elárulta, hogy a csoki a kedvence.


Több mint 200 lecke kezdőtől a felsőfokig!
Több mint 50 párbeszédes lecke!
Folyamatosan bővülő szókincsfejlesztő leckék!

Befejezett múlt - Hogyan használjuk?

Képzése nem nehéz, a befejezett jelenéhez hasonló, de egy kicsit még egyszerűbb is. Had + befejezett melléknévi igenév (past participle). Azért egyszerűbb, mert minden számban és személyben „had”-et használunk, E/3-ban is.

 • You had made a mistake. – Hibáztál.
 • He had drunk water. – Vizet ivott.
 • We had left. – Elmentünk.

Természetesen van összevont alak is.

 • I’d cooked. – Főztem.
 • They’d worked. – Dolgoztak.

Tagadáskor had + not + past participle. A tagadáskor összevont alak a „hadn’t”, vagyis „had not”.

 • I had not baked. – Nem sütöttem.
 • You hadn’t seen the film. – Nem láttad/láttátok a filmet.

A kérdés se okoz nehézséget, had + alany + past participle:

 • Had we walked? – Sétáltunk?
 • Had she danced? – Táncolt?

A kérdve tagadásnál is a már megszokott a szórend: had + alany + not + past participle, de mint mindig, itt is az összevont alakot javaslom: hadn’t + alany + past participle.

 • Had I not finished? / Hadn’t I finsihed? – Nem végeztem?
 • Had they not run? / Hadn’t they run? – Nem futottak?

Befejezett múlt - Egyéb tudnivalók

When használata

Két múltbeli eseményt, amelyek követik egymást időben, a „when” és az egyszerű múlt segítségével remekül összekapcsolhatunk, és így egy mondatban fejezhetjük ki őket.

 • The party started (A buli elkezdődött) + Everybody started to dance (Mindenki táncolni kezdett) = When the party started everybody started to dance (Mikor a buli elkezdődött mindenki táncolni kezdett)

The party started (A buli elkezdődött) + Everybody started to dance (Mindenki táncolni kezdett) = When the party started everybody started to dance (Mikor a buli elkezdődött mindenki táncolni kezdett)

De lehet a when után befejezett múltat is használni, ilyen esetben azt fejezzük ki, hogy a befejezett múlttal kifejezett cselekmény teljesen befejeződött, mire a másik (az egyszerű múlttal) kifejezett elkezdődött.

 • When he had finished the show he went home. – Miután befejezte a műsort, hazament.
 • When they had drunk the wine they left. – Miután megitták a bort, távoztak.

Szóval a műsort befejezte az előadó és utána nem rohant egyből haza, de nem is történt semmi említésre méltó aközött hogy befejezte a műsort és hazament. A második példánál olyan szituációt látunk magunk előtt, hogy két ismerős megitta a bort, váltottak még néhány szót, majd úgy döntöttek, hogy késő van, eleget ittak és jobb hazamenni.

Hírlevél

Iratkozz fel ingyenes anyagokért és újdonságokért!

Elolvastam és elfogadom az Adatvédelmi tájékoztatót és az ÁSZF-et.

Kövess minket!