Az angol rendhagyó igék három alakja

Az angol nyelvben az igéknek három fő szótári alakjuk van. Szabályos igéknél ez nem jelent különösebb problémát, hiszen ilyenkor az ige mind a második, és mind a harmadik alakban -ed végződést kap.

Az angol rendhagyó igék három alakja

Az angol igéknek három fő alakja van. Szabályos igéknél ez nem jelent különösebb problémát, hiszen ilyenkor az ige második és harmadik alakja csupán ‘-ed’ végződést kap.

Az angol rendhagyó igék esetében viszont más a helyzet, mivel ezeknél az igéknél akár mindhárom alak különbözhet.

Ebben a cikkben röviden áttekintjük az angol igék három alakját. Ha meg szeretnéd tekinteni az angol rendhagyó igék teljes listáját, kattints ide.

V1-es alak: az ige szótári alakja, tehát, ha egy szótárban egy igét keresel, ezt az alakot fogod látni. A base form és az infinitive gyakori angol megnevezése az ige szótári alakjának, de találkozhatsz az ige jelen idejű alakja (present tense of the verb) megnevezéssel is. Az IMPREVO-ban V1 [Verb1 : Ige1] alaknak neveztük el. Az ige V1-es alakját pl. a módbeli segédigék után használjuk.

Az alábbi példamondatokban dőlt betűkkel, vastagon szedve, aláhúzással jelöljük a V1-es alakot:

Angol mondat Magyar mondat
Adam can dance. Ádám tud táncolni.
You should drink more water. Több vizet kellene innod.

V2-es alak: az ige múlt idejű alakja (angol megnevezése: past tense of the verb), az IMPREVO-ban V2 [Verb2 : Ige2] alaknak neveztük el, magyar nyelvű angol nyelvtankönyvekben gyakran az ige második alakjának nevezik. Ezt az alakot használjuk egyszerű múltban.

Az alábbi példamondatokban dőlt betűkkel, vastagon szedve, aláhúzással jelöljük a V2-es alakot:

Angol mondat Magyar mondat
Paul sang yesterday. Paul tegnap énekelt.
Elaine studied a lot on Monday. Elaine sokat tanult hétfőn.

V3-as alak: a befejezett melléknévi igenév (angolul: past participle). Az IMPREVO-ban V3 [Verb3 : Ige3] alaknak neveztük el, magyar nyelvű angol nyelvtankönyvekben gyakran az ige harmadik alakjának nevezik. Ezt az alakot használjuk pl. egyszerű befejezett jelenben igeként (felső példamondat), de melléknévi szerepet is betölthet (alsó példamondat).

Az alábbi példamondatokban dőlt betűkkel, vastagon szedve, aláhúzással jelöljük a V3-as alakot:

Angol mondat Magyar mondat
You have broken the window. Kitörted az ablakot.
Steve touched the broken glass. Steve megérintette a törött üveget.

 

 

0 Komment - Az angol rendhagyó igék három alakja