×

Akcióból hátralevő idő: nap óra perc másodperc

Írj nekünk: info@imprevo.hu

Meg lehet tanulni az IMPREVO-val angolul?

A nyelvtudás, különösen az angoltudás, nagyon értékes. Elég csupán megnézni, hogy hány álláshirdetésben követelmény a legalább tárgyalóképes angoltudás. Ez persze csak a jéghegy csúcsa! Ha jól beszélsz angolul, akkor a világ nagy részén meg tudod értetni magadat, eléred azt a rengeteg tudásanyagot, amely angolul kering az interneten, és gyakorlatilag az egész világgal megoszthatod a gondolataidat. Eléggé lesújtó, hogy Magyarországon a népesség mindössze kb. 13%-a beszél angolul, ráadásul ki tudja, hogy ebből a 13%-ból kik beszélik a nyelvet legalább középfokon, ami már használható nyelvtudást feltételez.

Nem szeretnék belemenni abba, hogy Magyarországon miért beszélnek ilyen kevesen angolul. Könnyű lenne a politikusokat és az oktatást hibáztatni, helyette inkább arról írnék, hogyan lehetne a statisztikán javítani, pontosabban arról, hogyan tud az IMPREVO neked abban segíteni, hogy megtanulj angolul. Ma a legtöbben az iskolapadban ülve tanulnak nyelveket, és ezzel nincs is semmi baj, én is így kezdtem az angoltanulást több, mint húsz éve. Akkoriban azonban nem is nagyon volt más lehetőség arra, hogy angolul tanuljak. Szerencsére ez mostanra teljesen megváltozott, hiszen a modern technológia nem csak arra jó, hogy legyen egy Facebook profilod, hanem arra is, hogy a segítségével saját magadat fejleszd, például nyelveket tanulj.

Jogosan merülhet fel benned a kérdés, hogy egy online nyelvtanuló rendszerrel mégis hogyan tudod fejleszteni a nyelvtudásodat, ezért alább leírom neked, hogy az IMPREVO tananyagát milyen logika mentén alkottuk meg, hogy lásd, hogyan kapcsolódnak össze az egyes részek és hogyan járulnak hozzá ahhoz, hogy a nyelvi készségeid egyre magasabb szintre kerüljenek. Fontos leszögezni, hogy bár az IMPREVO mindent megad neked ahhoz, hogy az angoltudásod fejlődjön, ettől még nagyon jó és hasznos, ha például az iskolában is tanulod a nyelvet vagy éppen a munkahelyeden. A nyelvtudás fejlesztéséhez nagyon sok energiára, odafigyelésre és gyakorlásra van szükség, tehát minél többet foglalkozol a nyelvtanulással, annál jobb leszel. Az IMPREVO nem egy csodakapszula, amit bevéve megtanulsz angolul, hanem egy eszköz, amellyel elérheted a célodat, hogy jobb és több legyél.

Szókincs

Szavak ismerete nélkül nem tudod magad kifejezni egy idegennyelven, ezért az IMPREVO-ban nagy hangsúlyt helyeztünk arra, hogy a szókincsedet interaktívan, vizuálisan bővíthesd. Jelenleg több, mint 5000 szókártya van az IMPREVO adatbázisában, amely az alkalmazott nyelvészeti kutatások alapján már a KER C1-es szintjét (felsőfok) is lefedi.

Szókártyák és Képválasztás

A szókártyákról fontos kicsit bővebben beszélni, hiszen szerves részét alkotják az IMPREVO “Szókincs moduljának”. Egy tipikus szókártyán egy képet látsz, rajta a szó magyar jelentésével.

Szótanulás az Imprevo-val

A “Képválasztás” nevű feladatban egy angol szót látsz, alatta pedig két szókártyát; a feladatod pedig az, hogy kiválaszd az angol szóhoz tartozó szókártyát. Gyakorlatilag 50% esélyed van arra, hogy helyesen válaszd ki a megfelelő szókártyát még akkor is, ha nem ismered az angol szót, ezért a feladat könnyűnek tekinthető. Azonban ez logikus, hiszen a feladat célja az, hogy új szavakkal ismerkedj meg, és ezt egy gyors, dinamikus, könnyed formában tedd meg.

Animation 1

Jogosan merülhet fel benned a kérdés, hogy ugyan miért került a magyar jelentés a szókártyákra, hiszen, ha látsz egy képet, amin egy alma van, azon nincs mit magyarázni, a szókártya tetején mégis ott van, hogy “alma”. Ez pedig teljesen igaz, azonban gondolkodj kicsit absztraktabb, elvontabb kifejezésekben. Az alma alatt egy másik szókártyát is láthatsz, amin egy tizenéves biciklizik, de nincs ott a magyar jelentés.

Szótanulás_3_kép Szótanulás_4_kép

Szerinted ez a szókártya mit ábrázol? Biztos vagyok benne, hogy egyből több dologra is asszociálsz a képpel kapcsolatban pl. “fiú, bicikli, biciklizik, gyors”. Ehhez a szókártyához az “accelerate” angol szó tartozik. (Ha ismered a szó jelentését, akkor tégy úgy egy pillanatra, mintha nem ismernéd). Most már tudod, hogy a szókártya párja az “accelerate”, de ez alapján nem tudhatod, hogy ez magyarul azt jelenti-e, hogy “fiú” vagy “bicikli” vagy “gyors” stb., hiszen a szókártya ezt mind kifejezheti. Viszont, ha elárulom neked, hogy az “accelerate” jelentése az, hogy “gyorsít”, és ezt fel is tüntetem neked a szókártyán, akkor már minden egyértelmű lesz.

Szótanulás_5_kép

Mivel feltüntettük a magyar jelentést az összes szókártyán, ezért biztosan nem érted félre az angol szavak jelentését, és ez lehetővé teszi számodra azt, hogy még a legbonyolultabb, legelvontabb kifejezéseket is interaktív, játékos módon tanulhasd meg.

Gépelés kép alapján

A “Képválasztás” azonban természetesen nem az egyetlen feladat, amellyel a szókincsedet bővítheted, sőt, csak utána kezdődik az igazi kihívás, hiszen nem elég megismerkedni az új szavakkal, meg is kell tanulni őket! A ”Gépelés kép alapján” nevű feladatban csupán egy szókártyát látsz és egy mezőt, ahova be kell gépelned a szókártyához tartozó angol szót. Ez a feladat már egyáltalán nem könnyű, ami nem véletlen, hiszen itt már nem az új szavak megismerése a cél, hanem azok elsajátítása. Azzal, hogy be kell gépelned az adott szót nem csak a szókincsedet bővíted, hanem íráskészségedet is, hiszen a szavakat helyesen kell megadnod! Ez a feladat óriási segítséget nyújt neked abban, hogy a szókincsed valóban bővüljön.

Szótanulás_6_kép

Gépelés hang alapján

Az esetek többségében úgy ejtjük ki a magyar szavakat, ahogy írjuk. Nos, ez az angolra sajnos nem igaz, sőt, éppen az ellenkezője igaz: az esetek többségében egy magyar tanuló nem tudja helyesen kimondani a leírt angol szavakat. Ezért nagyon fontos, hogy ne csak leírva lássuk az angol szavakat, de a kiejtésüket is halljuk. Az IMPREVO-ban ezt egy kis csavarral teszi, hiszen a “Gépelés hang alapján” feladatban nem csak meg kell hallgatnod a kiejtést, hanem az alapján le is kell írnod az angol szót helyesen. Ez a feladat jelenti talán a legnagyobb kihívást a “Szókincs modulban”, azonban az erőfeszítésed busásan megtérül: nem csak abban segí a feladat, hogy a szókincsed bővüljön és tudjad, hogyan kell kiejteni az újonnan tanult szavakat, de fejleszti az íráskészségedet is, hiszen helyesen kell begépelned a hallott szavakat, sőt, még a hallás utáni szövegértési készségedet is fejleszti, hiszen profi angol anyanyelvű szinkronszínészek, rádiósok és hangalámondók ejtik ki a szavakat.

Szótanulás_7_kép

Nyelvtan

A mondatok építőelemei a szavak, de ahhoz, hogy értelmes mondatokat alkossunk nem elég a szókincs, hiszen a szavakat bizonyos szabályok mentén kell egymás mellé tennünk/ragoznunk. Ezeket a szabályokat “nyelvtannak” nevezzük. A nyelvtan nem egyszerű témakör, ráadásul nagyon “száraz”, ha például egy könyvből tanuljuk, ezért az IMPREVO-ban mindent megtettünk azért, hogy a lehető leggördülékenyebben menjen az angol nyelvtan elsajátítása.

Szituációs videók

Az új nyelvtani elemeket rövid animációs-szituációs videókkal vezetjük be. A karaketerek angolul beszélnek, de mindent feliratoztunk magyarul is, hogy biztosan megérts mindent és ne kelljen azon gondolkoznod, hogy mi történik a videóban. Itt a lényeg csupán annyi, hogy dőlj hátra és élvezd a videót. Hát nem sokkal jobb így szembesülni az új tanulnivalóval, mintha csak egy könyvet olvasnál?

Nyelvtani magyarázó videók

Ezek a videók átlagosan három perc hosszúak, de vannak jóval hosszabb darabok is természetesen. A videók a lényeget tartalmazzák: példamondatok és magyarázatok, így semmi nem vonja el a figyelmedet a tanulnivalóról. Ezek a videók egyszerűek, de nem lecsupaszítottak, hiszen különböző színeket használunk bennük, hogy egyrészt vizuálisan jó élményt nyújtsanak, másrészt könnyen követhető legyen a lényeg. A nyelvtani a legapróbb elemeire szedtük, hogy egyszerre valóban csak egy dologról tanulj.

Fordítás

Miután megnézted a nyelvtani magyarázós videót, már többet tudsz egy kicsit a nyelvtanról, mint előtte, de ez még csak elméleti tudás. Az IMPREVO több ezer feladatot tartalmaz, hiszen a mi módszerünk a feladatalapú nyelvelelsajátításon nyugszik. Más szóval: úgy gondoljuk, hogy a nyelv elsajátításhoz értelmes feladatok megoldásán keresztül vezet az út.

A fordítás egy olyan feladattípus, amellyel rengetegszer találkozol a “Nyelvtan modulban”. Miután megnézted a nyelvtani magyarázó videót magyar mondatokat kell angolra fordítanod természetesen úgy, hogy a “frissen” tanult nyelvtani szabályt használod a mondatokban. A fordítás egy komplex feladat, hiszen nem csak a nyelvtani szabályt kell helyesen alkalmaznod, hanem a megfelelő angol szavakat is elő kell hívnod. Ezzel a feladattípussal tehát nem csak a nyelvtani tudásodat szilárdítod meg, hanem a szókincsedet is karbantartod.

Nyelvtan_8

Szórend

Ez a feladattípus tulajdonképpen a fordítás könnyített verziója, hiszen a mondat összes szavát látod, neked “csupán” sorrendbe kell rendezned őket. Ezzel a feladattípussal teljes mértékben az új nyelvtani szabályok helyes alkalmazására koncentrálhatsz.

Animation 2

Hiányos mondatok

Itt a lényeg az, hogy beírd a hiányzó szót/szavakat a mondatokba. Ha a “Nyelvtan modulban” találkozol ezzel a feladattal, akkor egészen biztos lehetsz benne, hogy vagy a szavak megfelelő nyelvtani alakjai hiányoznak (pl. az igék múlt idejű alakjai) vagy ragoznod kell (de szerencsére az angolban erre csak minimálisan van szükség). Ez a feladattípus a fordításhoz hasonlóan nem csak a nyelvtani tudásodat fejleszti, hanem a szókincsedet is.

Nyelvtan_10

Feleletválasztás / Igaz vagy hamis

Ez a feladattípus minden bizonnyal a világ leggyakrabban használt feladatípusa. Két, három vagy négy lehetőség közül kell kiválasztani a helyes választ. Sokan kedvelik ezt a feladattípust, mert a válaszlehetőségek előre meg vannak adva, de ez ne tévesszen meg, hiszen a feletválasztós feladatokat is lehetnek nagyon nehezek. A “Nyelvtan modulban” ritkán lehet ezzel a típussal találkozni, azonban a hiányos mondatokhoz hasonlóan akkor szoktuk használni, ha egy szónak több alakja van, és ezek közül kell kiválasztani a nyelvtanilag helyeset.

Nyelvtan_11

Szöveges összefoglaló

A videók bevezetik a nyelvtani témát és el is magyarázzák azt, tehát lefedik az elméletet. A feladatok megoldásához pedig a gyakorlatban is alkalmaznod kell az újonnan tanultakat. Ha mindez megvan, akkor érdemes elolvasnod még a szöveges összefoglalót is, ami tartalmazza mindazt és néha talán többet is, amit a magyarózó videókban hallasz. Csakúgy, mint a videókban, a szöveges összefoglalókban is angol példamondatokkal illusztráljuk a nyelvtant, amelyeket magyarra is lefordítottunk, hogy véletlenül se értsd félre a lecke anyagát.

Olvasott szövegértés

Amit eddig megbeszéltünk: a nyelv szavakból épül fel, amiket bizonyos szabályok mentén teszünk egymás mellé/ragozunk, hogy értelmes mondatokat kapjunk. A mondatokat azonban “összefűzzük”, hogy hosszabb szövegeket alkossunk. Nagyon fontos, hogy a szókincsünket bővítsük és a nyelvtani szabályokat elsajátítsuk, azonban az is alapvető, hogy a szavakkal/nyelvtani szabályokkal szövegkörnyezetben is találkozzunk. Az “Olvasott szövegértés modul” pontosan ezért került bele az IMPREVO-ba.

Fontos megjegyezni, hogy az IMPREVO-ban a nyelvtanulás sok szintje különül el. Az első leckékben az olvasott szövegek nagyon rövidek és egyszerűek, hiszen kezdő nyelvtanulók számára terveztük őket, de ahogy haladsz a leckékkel, azt veszed majd észre, hogy a szövegek egyre hosszabbak és nehezebbek, hiszen az IMPREVO módszerének szerves eleme a progresszív terhelés.

Bevezető kérdés

Mielőtt nekikezdesz egy szövegnek, sok esetben egy bevezető kérdést kell megválaszolnod, amire sokszor nincs rossz válasz. Ez arra szolgál, hogy rávezessen téged a szöveg témájára és aktiváld mindazt a tudásanyagot, amivel rendelkezel az adott témával kapcsolatban, hogy könnyebb legyen megértened magát az írott szöveget.

Reading_12

A szöveg

Ha túl vagy a bevezető kérdésen, akkor a szöveget el kell olvasnod, de még nem kell megválaszolnod semmilyen kérdést. Érdemes a szöveget első körben gyorsan átfutni, hogy egy átfogó képet kapj a témáról. Ezen a ponton bőven elég, ha megérted, hogy a szöveg miről szól, nem baj, ha rengeteg rész még nem világos. Előfordul az is, hogy a bevezető kérdésre lehet jó vagy rossz választ adni. Ilyenkor a bevezető kérdést azért tesszük fel, hogy rávezessen a szöveg lényegére, és nem azért, hogy keresgélj valamilyen specifikus információt a szövegben.

Képválasztás

Miután elolvastad a szöveget, még nem az ahhoz kapcsolódó feladatokat kell megválaszolnod, hanem egy szókincsfejlesztő feladatot kell megoldanod. Azokat a szavakat tartalmazza a feladat, amelyek a szöveg megértéséhez fontosak. Ezt a feladatot (csak úgy, mint az IMPREVO összes feladatát) érdemes többször is megcsinálni, hogy első körben rövidtávon megjegyezd a szavakat.

Reading_13

Szöveg és feladatok

Ezután érdemes újra elolvasni a szöveget, de most már sok olyan szót ismersz, amit a szöveg tartalmaz, így sokkal többet fogsz megérteni belőle, mint első nekifutáskor. Ezután a szöveghez kapcsolódó feladatokat kell megoldanod.

A feladatok típusa lehet “Feleletválaszás” vagy “Hiányos mondatok” (ezekről a típusokról már fentebb írtam). Ahhoz, hogy meg tudd oldani az ilyen típusú feladatokat, a szövegben sokszor specifikus információt kell keresned, többször át kell futnod a szöveg egyes részeit, hogy jobban megértsd, miről is van szó. A feladatok megoldása közben folyamatosan fejleszted az olvasott szövegértési készségedet, de a szókincsedet is fejleszted és természetesen a nyelvtan is jobban megszilárdul, hiszen szövegkörnyezetben látod a nyelvtani szabályokat és szavakat, ami segít abban, hogy jobban rögzüljön a tudásanyag.

Reading_14

Magyar fordítás és felolvasás

Ha megcsináltad az összes feladatot, akkor az angol szöveg mellett látod a magyar fordítást is és meg is hallgathatod a szöveg angol felolvasását. A magyar fordítás garantálja, hogy mindent megértesz, így nem maradnak megválaszolatlan kérdések. A felolvasás során pedig hallhatod a szavak helyes kiejtését, sőt, két legyet üthetsz egy csapásra, hiszen, ha olvasod az angol szöveget, miközben hallgatod a felvételt, akkor egyszerre fejleszted az olvasott szövegértési- és hallott szövegértési készséged.

Reading_16

Hallás utáni szövegértés

A hallás utáni szövegértés a legtöbb nyelvtanuló mumusa. Említettem, hogy egy nyelvtanuló egy angol szó helyes kiejtését a legtöbb esetben nem tudja megállapítani az írott alak alapján, többek között ezért is találják sokan nehéznek az élő angol szöveg megértését. Ahhoz, hogy megértsd az élő angol szöveget, rengeteget kell gyakorolnod, az IMPREVO pedig mindent megad neked ahhoz, hogy ezt megtehesd.

Ahogy feljebb is írtuk, az IMPREVO-ban több szintet különítettünk el, hiszen a progresszív terhelés alapvető ahhoz, hogy a nyelvi készségeid megfelelően fejlődjenek, így az első leckékben a hanganyagok rövidek és egyszerűek, de ahogy előre haladsz egyre hosszabb és bonyolultabb hanganyagokkal találkozol.

Bevezető kérdés

A bevezető kérdés ugyanazt a funkciót látja el a “Hallás utáni szövegértés modulban”, mint az olvasott szövegértésnél. Rávezet a hanganyag témájára és aktiválja az ezzel kapcsolatos ismeretanyagodat, hogy könnyebb legyen megértened az elhangzottakat.

A bevezető kérdés megválaszolásával egyidejűleg hallgasd meg a felvételt egyszer és fókuszáj arra, hogy általánosságban miről szól. Természetes, hogy elsőre nem fogsz mindent megérteni.

Listening_17

Képválasztás

A képválasztós feladat az első meghallgatás után jön. Olyan szavakat tettünk bele, amelyek a felvételben is szerepelnek. Érdemes többször megcsinálnod a feladatot, hogy biztosan rögzüljenek a szavak rövidtávon.

Listening_18

Szövegpárok/Hiányos mondatok/Feleletválasztás

Fentebb már írtam ezekről a feladatokról, így most rövidre fogom. A “Képválasztás” után meg kell oldanod a felvételhez kapcsolódó feladatokat. Ehhez meg kell hallgatnod a szöveget legalább még egyszer, de most már sokkal több szót fogsz ismerni, így a második hallgatáskor már sokkal több dolgot megértesz a felvételből. Ahhoz, hogy megoldj egy “Hiányos mondatok” feladatot, a szöveg bizonyos részeire kell fókuszálnod, specifikus információt kell kihallanod, és ezt kell begépelned. Ezt biztosan nem fogod könnyűnek találni, de a pálma is teher alatt nő, így a hallott szövegértési készséged is akkor javul, ha nehéz feladatokat oldasz meg. A “Feleletválasztás” egy fokkal könnyebb, hiszen itt a specifikus információt előre megadjuk további 1,2 vagy 3 rossz megoldással együtt, szóval nem kell gépelned, de ettől függetlenül ne becsüld alá a feladat nehézségét.  A “Szövegpárok” feladat abban is segít, hogy a szókincsed bővüljön, hiszen szókapcsolatokat kell “kihallanod” a szövegből.

Listening_19

Angol átirat és magyar fordítás

Miután megoldottad a feladatokat, újra meghallgathatod a felvételt, de most már az angol átirat is elérhető, sőt annak a magyar fordítása is, így biztosan megértesz mindent. Hallgasd meg újra a hanganyagot és olvasd az angol szöveget közben, hiszen így a leírt szavakat egyből társítani tudod a helyes kiejtéssel, ami egy újabb lökést ad a szókincsednek!

Listening_20

Íráskészség

Az íráskészség fejlesztése már csak azért is fontos, mivel a nyelvvizsgán egy külön részben értékelik. Az IMPREVO célja pontosan az, hogy nyelvvizsga-specifikusan, tehát a nyelvvizsgán előforduló műfajokon keresztül segítsen neked hosszabb, egybefüggő, írott szövegek alkotásában.

Nem könnyű írni, ha az ember munkája nem az íráshoz köthető. Az iskolában még csak-csak meg lehet tanulni, hogy a szövegek hogyan épülnek fel, de az angol szövegek logikája egy kissé más. Az “Íráskészség” modulban többek között bemutatjuk az angol hivatalos/nem hivatalos levelek, esszék, cikkek felépítését magyarázó videókon keresztül.

A videókban a lényegre koncentrálunk, azonban ezek a videók hosszabbak a nyelvtani magyarázó videóknál, de természetesen nem zúdítunk rád minden információt egy darab videóban, hiszen a szövegeket a főbb elemeire bontjuk (például külön videóban beszélünk a szövegek Bevezetéséről és a Tárgyalásáról). Miután megnézted a videót, érdemes a “Szöveges összefoglalót” is elolvasni. Bár ugyanazt tartalmazza, mint a videó, fontos, hogy a saját tempódban is feldolgozd az anyagot, akár úgy, hogy többször is átolvasod azt.

Természetesen a progresszivitás itt is szembetűnő, hiszen nem kell egyből arról nézned videókat, hogyan kell esszét írni. Sok videóban a helyesírási tudnivalókon van a hangsúly, amelyek azért valamivel könnyebben emészthető témák. Tömören összefoglalva tehát az “Íráskészség modul” segít abban, hogy fejleszd a helyesírásodat és sikerrel vedd a nyelvvizsa “Íráskészség” részét.

Funkcionális nyelv

A “Funkcionális nyelv modul” jelenleg csupán videókból áll, és ez nem véletlen. Ebben a modulban olyan a mindennapi élethez nélkülözhetetlen tudásra tehetsz szert mint az angol számok/ábécé/idő, illetve olyan szavakkal, kifejezésekkel ismerkedhetsz meg, amelyek segítségedre lesznek a mindennapi életben. A videók nagyon hasonlóak a nyelvtani magyarázó videókhoz, de a témák általában könnyedebbek. Ha sok energiád van angolozni, akkor talán jobb nem a “Funkcionális nyelv modulra” koncentrálni, de ha csak kevés időd van és túl fáradt vagy ahhoz, hogy feladatokat oldj meg, akkor tökéletes választás lehet 1-2 videó megtekintése.

Az IMPREVO egy rendkívül modern rendszer, amely logikusan felépítve segít hozzá, hogy az angoltudásod napról napra gyarapodjon. Használd minden nap, fektess megfelelő mennyiségű időt és energiát az angoltanulásba és meglátod, hogy az eredmény nem marad el.

Hírlevél

Iratkozz fel ingyenes anyagokért és újdonságokért!

Elolvastam és elfogadom az Adatvédelmi tájékoztatót és az ÁSZF-et.

Kövess minket!