8+1 tipp, hogyan kezdj angol nyelvet tanulni!

8+1 tipp, hogyan kezdj angol nyelvet tanulni! Nem fogsz megtanulni egy új nyelvet azzal, hogy nem tanulod a nyelvet.

8+1 tipp, hogyan kezdj angol nyelvet tanulni!

Kezdjük egy rövid, de fontos bevezetővel. Minden ember tele van vágyakkal, gondolom te is szerettél volna már:

  • Egészségesebben étkezni
  • Jobban kinézni, lefogyni
  • Megtanulni egy új nyelvet

Ezek a vágyak nagyon is emberiek és nem érezhetjük magunkat bűnösnek azért, mert többek vagy jobbak szeretnénk lenni jelen valónknál.

A probléma ott kezdődik, hogy mindenki a jövőbeli céljait képzeli el újra és újra, a fejünkben már csinosak vagyunk, izmosak, minden nap négyszer étkezünk zöldséget és húst, leszoktunk a cigiről, vagy éppen lenyűgözzük barátainkat, meglepjük családtagjainkat, hogy már folyékonyan beszélünk akár több nyelven is, vagy megkapjuk a hőn áhított jobb állásunkat profi angoltudásunknak köszönhetően.

Sok esetben csak egy dolog választ el minket ezektől a vágyaktól: Saját magunk. Pont.

Amikor elképzelünk egy már elért célt, az jó érzéssel tölt el bennünket, átérezzük, átéljük milyen jó lesz majd, hogy… aztán másnap keserűen letaglózódunk, hogy ez bizony egy hosszú verítékes utazás lesz és még hónapok, akár évek kérdése mire elérjük célunkat. Nem baj, holnap majd… az már a holnapi Énem problémája.

Szóval legtöbbször rengeteg időt szánunk arra, hogy ezeken a vágyakon gondolkozzunk, álmodozzunk anélkül, hogy egyáltalán bármit is csinálnánk.

Remélem, kezded érteni mire akarok kilyukadni: A probléma mindössze annyi, hogy nem csináljuk az apró lépéseket, amik majd összeadódva elvezetnek minket célunkhoz. Kezdd el, ennyi, csak csináld. Ez az első lépés. A halogatás keserédes dolog, egészen kellemes, amíg valaki egyszer be nem hajtja rajtunk a számlát, pl.: Öt év múlva megkérdezed magadtól, hogy lehet, hogy még most se tudok semennyire angolul, amikor erről (is) álmodoztam?

Hogyan nem fogsz megtanulni egy új nyelvet?

Nem fogsz megtanulni egy új nyelvet azzal, hogy nem tanulod a nyelvet.

Talán ez a legegyszerűbben belátható dolog. Ha szeretnél megtanulni angolul, de nem tanulsz angolul, akkor csak sóhajtások lesznek, akármikor eszedbe jut ez a téma.

Nem fogsz megtanulni angolul azzal, hogy utánajársz, kikutatod, mi a nyelvtanulás legjobb módszere.

– És tudod miért? Mert csak halogatsz ezzel is. A holnapi Énedre hárítod a felelősséget azzal, hogy én most kikutatom mi a tuti módszer, amivel hetek alatt majd megtanulhatok… de csak holnap kezdem el, vagy később. Ez így nem működik, az életben nincsenek könnyen megszerezhető sikerek. A fitnesz modellek nem csodával határos módon lettek vékonyak is izmosak, a sportolók nem (csak) adottságaik miatt lesznek bajnokok, és akik több nyelvet beszélnek, azok sem úgy születtek. Persze van különbség módszer és módszer között, de amennyi időt eltöltesz guglizással, annyi konkrét tanulással már többre mentél volna.

Hogyan fogsz megtanulni egy nyelvet?

Úgy ha rendszeresen gyakorlod, kitartóan csinálod, és elkezded még ma!

Tudod mennyi idő megtanulni középszinten angolul? Mondjuk, nevezzük középszintnek, ami egy társalgási szint, ha kimész külföldre egy angol anyanyelvűvel kényelmesen el tudsz diskurálni az élet nagy dolgairól. Egyéni előképzettség, motiváció és sok minden más függvénye, de nulláról összesen nagyjából 600 óra. Ez sok idő, és nem megrémíteni akarlak, azt akarom mondani, hogy minél előbb elkezded, annál előbb megtanulod, ennyi.

Ez a bevezető nagyon hosszúra sikeredett, viszont remélem sikerült átadnom azt a fajta életérzést, ami célod eléréséhez szükséges. Hidd el, képes vagy rá, ahogy sokan mások, csak el kell kezdeni és csinálni rendszeresen!

Na de hogyan? Elértünk ide is, ha eddig olvastál, akkor még egy picit olvass tovább!

Beszélj!

Hányan vannak, akik nagyon jól olvasnak angolul, vagy megértik az anyanyelvi filmeket, de nem merik használni a nyelvet, nem tudnak – vagy akarnak – beszélni. Egy nyelvnek az ismerete nagyon összetett készség és az, ha jól olvasol még nem biztos, hogy magával hozza automatikusan azt is, hogy jól fogsz beszélni. Ragadj meg minden lehetőséget arra, hogy angolul beszélj, ami akár a szavak hangos kimondása is lehet.

Mondd ki hangosan angolul, hogy mit fogsz venni a boltban, mit fogsz a nap hátralévő részében csinálni, folytass magaddal (szintén hangosan) beszélgetéseket akármiről. Ha kinyitod a szádat és angolul fogsz beszélni, tettél egy lépést.

Nem lesz tökéletes, nem lesz hibátlan, viszont csinálod! Ami végtelenszer több, mint ha nem csinálnád.

Tanulj szavakat

A szókincs egy olyan alap, amit sehogy sem tudsz kiváltani mással és borzasztóan fontos a nyelvtudáshoz. Nézzünk egy példát:

Én megy bolt. Venni tojás, hús, tej. Te kell?

Ugye milyen borzasztóan hangzik? Angolul ugyan ez, ugyan így:

I go shop. Buy egg, meat, milk. You need?

Katasztrofális, és tudod mit? Ennek ellenére érthető! Ezzel persze nem azt akarom mondani, hogy tanulj meg 500 szót és tudni fogsz angolul, sőt az életben a legtöbb dolgot nem tudjuk ennyire egyszerűen elmondani, viszont ha nagy a szókincsed egy közepes nyelvtannal, akkor már valószínűleg jól el fogsz boldogulni fordítva, ha tökéletes a nyelvtanod 100 szavas szókinccsel… Well, not so much.

Élvezd, csináld játékosan

Mit sem ér egy hobbi, ha nem szeretjük csinálni. Sőt nem is nagyon tudok mondani olyan hobbit, amit nem szeretünk csinálni, mert akkor nem csináljuk. Ezért nagyon fontos hogy megtaláld a számodra élvezhető módszert az angoltanuláshoz. Szeretsz videózni? Videózz. Inkább olvasnál? Akkor olvass! Ha neked az jön be, hogy színes cetlikkel körberagasztod a lakást, akkor csináld azt. Tudatosítsd magadban, hogy te ezt azért csinálod, mert meg akarsz tanulni angolul, és így állj a dologhoz, de lényegében ennyi. Élvezd, és csináld!

Lépj ki a komfortzónádból

Van egy jó barátom, akinek a felesége orosz. A családban ők angolul beszélgetnek egymással és mind a ketten magas fokon használják a nyelvet, így amikor velük találkozom, mindig egy kis kihívás, hogy órákon keresztül angolul kommunikáljunk. De tudod mit? Mindig nagyon jó gyakorlás. Ezzel persze a társaság többi tagja is így van, ha angolul beszélgetünk velük, akkor mindenki megpróbál a saját szintjéhez képest angolul diskurálni még a magyarok is egymás között is, és ez az apróság az összképben nagyon sokat számít.

Nem azért mert 2 óráig angolul beszélgettek, hanem mert bátor leszel máskor is, szabadon használni a nyelvet. Ha a barátaid, családod előtt már megy, hamarosan menni fog bárkivel.

Hallgass

Nagyon jó gyakorlás, ha az írott szövegeket meg is hallgatod, vagy felirattal nézel egy filmet pl. Ez a nyelvtanulásnak egy kicsit passzív módszere, de hatásos több szempontból is. Egyrészt jobban átérzed a nyelv ízét, dallamát. Megszokhatod hogyan beszélik, használjak az anyanyelvi beszélők. Ez is egy lehetőség a szótanulásra, ha kiírod vagy megjegyzed az ismeretlen szavakat.

Mivel a nyelvtudásnak egyik alapvető pillére, hogy megértsd az élő beszédet, ezért érdemes ezt a fajta nyelvi készséget a többivel együtt már az elejétől fejleszteni. Ne kezd a BBC napi nézésével, mert bár valószínűleg nagyon szépen beszélik az angol nyelvet, elsőre egy kicsit sok lesz. Keress kifejezetten csökkentett szókincsű tagoltabb szöveget, mint amilyen pl. nálunk is van.

Olvass

Olvasással a nyelvtani készségeidet és a szókincsedet is tudod bővíteni. Folyamatosan találkozol olyan nyelvtani szerkezetekkel, amikről tanulsz és egy egyszerű ám hosszabb szövegben is lehet simán több ezer különböző szó.

A másik fontos dolog az olvasással kapcsolatban, hogy a legtöbben itthon ezt a készséget használják a leggyakrabban. Információkeresés, emailezés, vagy egy egyszerű fiókbeállítás vagy készülékkelés is egyszerűbb lehet, ha jól tudod értelmezni az angol szövegeket.

Figyelj a részletekre

És persze nem kerülhetőek el a fránya részletek sem, ahogy tartja a mondás, az ördög a részletekben rejlik! Mennyivel szebben hangzik, hogy:

El fogok menni a boltba és arra gondoltam veszek tojást, valamilyen húst meg tejet. Neked kell valami?

Teljesen hétköznapi mondat, és ha nem elégszünk meg az alapszintű „ne tudjanak eladni” tudással, akkor bizony minden mellett a nyelvtanra is időt kell szakítanunk.

Gyakorolj, gyakorolj, gyakorolj

Ezzel az egész cikk mondandóját össze lehet foglalni: Minden nap néhány perc angolozás, de inkább fél óra-óra angolozással a nem túl távoli jövőben, már egy angolul jól beszélő Éned fogja meghálálni, a múltban azt a sok befektetett energiát!

Angolozásra fel! Az IMPREVO-t kipróbáltad már? Csak mert minden szintre megfelelő szótanulást, írott és hallás utáni szövegértést, nyelvtani videókat tettünk a rendszerbe, tudományosan összeállítva. Ha már egy tuti angoltanulási módszert keresel…

+1 Tipp, így kezdj el angolul tanulni!

Próbáld ki 20 részes ingyenes angoltanfolyamunkat!

 

0 Komment - 8+1 tipp, hogyan kezdj angol nyelvet tanulni!