Vonzatos igék – Phrasal verbs

A vonzatos igék az angolban nagyon gyakran előfordulnak ezért fontos, hogy ismerjük őket és tudjuk a helyes használatukat.

Vonzatos igék – Phrasal verbs

Az angolban a vonzatos igék olyan igék, melyeket egy (néha kettő) prepozíció vagy határozószó követ és ezek kombinációjából egy teljesen új jelentésű szó vagy kifejezés születik. A vonzatos igékből nagyon sok van és érdemes őket jól megtanulni mert az angolok előszeretettel használják a mindennapi beszélt nyelvben is. Ezenfelül, ha jól megtanulod a használatukat, az nagyot tud emelni a kommunikációd színvonalán is.

Nézzünk néhány gyakori példát. Némelyikkel lehet, hogy már találkoztál is:

  • look for – keresni
  • sit down – ülj le
  • stand up – állj fel

Vannak olyan vonzatos igék melyek jelentése egyértelmű lehet a két szó kombinációjából, de van nagyon sok amely teljesen új jelentést fog létrehozni. Ezeket meg kell tanulni! A legjobb, ha úgy tekintesz a vonzatos igékre mintha egy új szót tanulnál.

Nézzünk néhány olyan vonzatos igét, melynek a jelentése nem egyértelmű, még akkor sem, ha ismered magát az igét és a prepozíciót is.

  • live up – az ige “live” azt jelenti élni, az “up” az egy határozószó aminek a jelentése fel, felfelé. Hiába ismerjük a két szó jelentését külön-külön, a phrasal verb jelentését nem tudnánk kitalálni. A “live up” jelentése: megfelel, beváltja a hozzáfűzött reményeket.
  • go about – ide-oda megy, jár-kel
  • take aback – zavarba ejt/hoz, meghökkent

Vonzatos igékre vonatkozó szabályok

Fontos tisztában lenni vele, hogy az adott phrasal verb transitive (tárgyas) vagy pedig intransitive (tárgy nélküli) igét tartalmaz. Ha valaki nem ismerné, egy transitive ige olyan ige amelyet mindig követ egy tárgy, az intransitive pedig önmagában, tárgy nélkül is használható.

Tárgyas phrasal verb

I made up an awesome joke. – Kitaláltam egy óriási viccet.

A fenti mondatban az “awesome joke” az igének a tárgya. A tárgy szükséges ahhoz, hogy a mondat teljes legyen.


Online Angol Tanulás


Tárgy nélküli phrasal verb

John’s car broke down. – John autója lerobbant.

Ebben a mondatban a “break” egy tárgyatlan ige.

A prepozíció és a határozószó általában az igét követi, azonban ez nincs mindig így. Az előbb megbeszéltük, hogy egy transitive phrasal verb-nek mindig kell, hogy legyen egy tárgya. Néha ez a tárgy behelyezhető az ige és a prepozíció közé. Pl:

I looked the word up in the dictionary.

Azonban vannak olyan vonzatos igék, melyek nem választhatóak szét. Pl:

I am looking for a new job.

NEM PEDIG

I am looking a new job for. x

Vannak olyan transitive phrasal verb-ök is, amelyeknél két féle képpen is használható a tárgy. Pl:

  • I picked up the keys.
  • I picked the keys up.

azonban ha mondat tárgya egy névmás akkor azt mindig az ige után kell tenni. Pl:

  • I picked them up.

Hogyan érdemes tanulni a vonzatos igéket?

Már fent említettem, hogy érdemes őket ugyanúgy tanulni mint bármely más szót, hiszen lényegében nincs is igazán másról szó.

Ezenkívül még érdemes megtanulni néhány fontosabb elöljárószót és prepozíciót amelyek gyakran előfordulnak vonzatos igékben. Ilyenek például: up, down, out, in, off, on, away, back stb.

 

0 Komment - Vonzatos igék – Phrasal verbs