Folyamatos befejezett múlt

A folyamatos befejezett múlt hasonló a befejezett múlt időhöz, kivéve, hogy itt a hangsúly a cselekvés időtartamára kerül.

Folyamatos befejezett múlt

A folyamatos befejezett múlt gyakorlatilag úgy viszonyul a befejezett múlthoz, mint a folyamatos befejezett jelen a befejezett jelenhez, szóval, ha ezzel már tisztában vagy, akkor a folyamatos befejezett múlt se okozhat különösebb nehézséget.

Folyamatos befejezett múlt - Mikor használjuk?

Amikor egy múltbeli cselekvés a beszéd pillanata előtt kezdődött, de éppen előtte ért véget vagy még mindig tartott a beszéd pillanatakor, használhatunk folyamatos befejezett múltat, de befejezett múltat is. Ez elsőre kicsit nehezen lesz emészthető, de gyakorlatilag ugyanarról van szó, mint a befejezett jelennél, csak itt minden a múltban történt.

We were hungry because we had been running all day. / We were hungry because we had run all day. – Éhesek voltunk, mert egész nap futottunk.

Tehát az, hogy éhesek voltunk a múltra utal, mondjuk tegnap este nyolcra. Viszont tegnap futóversenyen voltunk és egész nap futottunk és valamivel este nyolc előtt fejeztük be a futást vagy éppen akkor, így használhatunk folyamatos befejezett múltat is.

 

Egy befejezett múlttal kifejezhető múltbeli, ismétlődő cselekvést is ki lehet fejezni folyamatos befejezett múlttal.

I had asked him several times to give me the chocolate. / I had been asking him to give me the chocolate. – Többször kértem, hogy adja nekem a csokit.

A befejezett múltat használó mondatban ilyenkor valami általában utalni szokott rá, hogy ismétlődő cselekvésről van szó (itt például a „several times”, vagyis „több alkalommal”), míg a folyamatos befejezett múltnál nem, hiszen a folyamatos befejezett múlt az ilyen esetekben világossá teszi, hogy ismétlődő cselekvésről van szó.

De van különbség a befejezett múlt és a folyamatos befejezett múlt között, ha nem ismétlődő cselekvésről beszélünk.

They had cooked. ≠ They had been cooking. – Főztek.

Az első esetben (befejezett múlt) főztek és már készen voltak a főzéssel, viszont a második esetben (folyamatos befejezett múlt) azt tudjuk, hogy főztek, de azt nem tudjuk, hogy készen voltak-e vele vagy még tartott a folyamat és csak később fejezték be. Pontosan arról van itt szó, mint a folyamatos befejezett jelennél, csak el kell vonatkoztatni a jelentől és mindent a múltba kell helyezni.

Folyamatos befejezett múlt - Hogyan használjuk?

Képzése: had been + folyamatos melléknévi igenév (present participle), tehát had been + ige „ing”-es alakja. Az összevont alak ugyanaz, mint a befejezett múltnál.

  • I had been watching TV. / I’d been watching TV. – Tévét néztem.
  • She had been baking. / She’d been baking. – Sütött.

Tagadáskor had + not + been + present participle vagy egyszerűbben hadn’t + been + present participle:

  • You had not been working. / You hadn’t been working. – Nem dolgoztál. /dolgoztatok.

Kérdéskor: had + alany + been + present participle

  • Had they been running? – Futottak?

Kérdve tagadásnál itt is az összevont alak használatát javaslom, de tartsd észben, hogy megváltozik a szórend összevont alakkal (mint minden esetben).

  • Had she not been dancing? / Hadn’t she been dancing? – Nem táncolt?
  • Had we not been walking? / Hadn’t we been walking? – Nem sétáltunk?

Meg kell még jegyeznünk, hogy mint minden folyamatos igeidőnél, itt is érvényes az, hogy vannak igék, amelyeket nem tudsz minden esetben folyamatosba tenni, így vannak esetek, amikor muszáj befejezett jelent használni. Ezekről az igékről bővebben a folyamatos jelen nevű bejegyzésben olvashatsz.

0 Komment - Folyamatos befejezett múlt